σαλόνι σε τιρκουαζ αποχρωσεις

Τζάκι στο σπίτι. Τι προσέχω, τι αποφεύγω;

Το τζάκι αποτελεί εναλλακτικό τρόπο θέρμανσης, που μπορεί να συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων. Συνήθως οι κατευθύνσεις είναι δύο:

 1. Είτε το σπίτι διαθέτει τζάκι και θέλετε να το αναβαθμίσετε ενεργειακά,
 2. είτε θέλετε να κατασκευάσετε τζάκι κατά τη διάρκεια μιας ολικής ανακαίνισης σπιτιού.

Ένα ενεργειακό τζάκι μπορεί να ζεστάνει το μεγαλύτερο μέρος του σπιτιού εάν χρησιμοποιηθούν αεραγωγοί για να μεταφέρουν το ζεστό αέρα, αλλά και να θερμάνει το νερό στα καλοριφέρ. Αποτελεί, επιπλέον, μία προσθήκη, που δημιουργεί μία αίσθηση θαλπωρής και αναβαθμίζει αισθητικά όλο το σπίτι, αλλά και ένα σημείο γύρω από το οποίο συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια.

Παρακάτω ακολουθεί ένας οδηγός για το τι πρέπει να προσέξετε και τι να αποφύγετε εάν θέλετε να συμπεριλάβετε  ένα τζάκι στις εργασίες ανακαίνισης του σπιτιού σας.

Είδη τζακιού

Κάνετε ολική ανακαίνιση σπιτιού και θέλετε οπωσδήποτε ένα τζάκι. Πρέπει, λοιπόν, να λάβετε υπόψη σας το διαθέσιμο χώρο του σπιτιού σας και να αποφασίσετε αν το τζάκι θα είναι το βασικό μέσο θέρμανσης ή αν θα λειτουργεί σε συνδυασμό με καλοριφέρ ή κλιματισμό.

Τα είδη τζακιού είναι δύο: Το συμβατικό και το ενεργειακό. Εάν οι λόγοι, που τοποθετείται το τζάκι είναι αισθητικοί και θέλετε να βλέπετε τις φλόγες σε μία ανοιχτού τύπου εστία, τότε θα επιλέξετε το απλό τζάκι. Όπως, επίσης και αν θέλετε να ζεστάνετε μόνο το χώρο του σαλονιού σας.

Εάν, όμως το τζάκι το χρειάζεστε για να ζεστάνετε το σπίτι ή για να μπορέσετε να εξοικονομήσετε χρήματα καίγοντας λιγότερο πετρέλαιο ή ρεύμα, τότε θα επιλέξετε το ενεργειακό τζάκι.

Μάλιστα, σε σπίτια, που ήδη διαθέτουν συμβατικό τζάκι είναι πολύ συνηθισμένο οι ιδιοκτήτες να το μετατρέπουν, κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης, σε ενεργειακό.

Η τεχνική εταιρεία, που θα αναλάβει την ανακαίνιση σπιτιού θα σας υποδείξει το κατάλληλο μέρος για την κατασκευή του. Μπορεί να είναι ένας εξωτερικός τοίχος ή αν υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθεί στο κέντρο του σαλονιού.

Πλεονεκτήματα ενεργειακού τζακιού

Το ενεργειακό τζάκι έχει μία σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με το συμβατικό, γι΄αυτό και συνήθως το προτιμούν, πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα πλεονεκτήματα.

 • Έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση από ένα συμβατικό τζάκι, καθώς η εστία του είναι κλειστού τύπου και δεν χάνεται η θερμότητα.
 • Αν τοποθετηθούν αεραγωγοί η θερμότητα μεταφέρεται σε όλο το σπίτι.
 • Μπορείτε να ζεστάνετε το νερό στα καλοριφέρ.
 • Γίνεται καλύτερη καύση του ξύλου και αυξάνεται η θερμοκρασία.
 • Είναι πιο ασφαλές, γιατί η εστία είναι κλειστή.
 • Δίνει τη δυνατότητα να ζεσταθεί ολόκληρο το σπίτι, ενώ εάν συνδυαστεί και με άλλο μέσο θέρμανσης εξοικονομείτε σημαντικό χρημάτων.
 • Δε χάνετε θερμότητα από την καμινάδα, όπως γίνεται στα συμβατικά τζάκια.
 • Επίσης, εντάσσεται στις οικολογικές λύσεις θέρμανσης γιατί γίνεται πλήρης καύση.

Ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα ενός ενεργειακού τζακιού είναι το μεγαλύτερο κόστος του. Ωστόσο, κερδίζετε χρήματα από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τι προσέχω & τι αποφεύγω

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη σωστή λειτουργία, αλλά και την απόδοση ενός τζακιού. Ποιοι είναι αυτοί;

 • Δεν καίμε στο τζάκι έπιπλα, πλαστικά και ξύλα βαμμένα ή περασμένα με βερνίκι.
 • Φροντίζουμε να καθαρίζουμε και να συντηρούμε σωστά το τζάκι.
 • Επιλέγουμε έμπειρη τεχνική εταιρεία για την ανακαίνιση σπιτιού και την τοποθέτηση τζακιού, για να μην έχουμε προβλήματα με τις εργασίες και την τοποθέτηση της καμινάδας.
 • Εάν η καμινάδα δεν τοποθετηθεί σωστά τότε το τζάκι θα καπνίζει.
 • Να είστε προσεκτικοί στο πρώτο άναμμα του τζακιού. Χρησιμοποιήστε λίγα ξύλα και να είστε συνέχεια παρόντες.
 • Πάρτε τα απαραίτητα αξεσουάρ, όπως τσιμπίδα, φτυαράκι ή προστατευτικό τζακιού (αν πρόκειται για συμβατικό τζάκι).

Τα ξύλα για το τζάκι

Στο τζάκι πρέπει να καίτε καλής ποιότητας ξύλα, χωρίς υγρασία. Επίσης, βρείτε ένα χώρο αποθήκευσης, προφυλαγμένο από τις καιρικές συνθήκες, ενώ πρέπει να τα ελέγχετε ανά τακτά διαστήματα γιατί αν έχουν  υγρασία μπορεί να εμφανίσουν μούχλα.

Οι έμποροι που πωλούν καυσόξυλα συνήθως διαθέτουν δρυ και οξιά, τα οποία είναι πιο ακριβά, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι καίγονται πιο αργά από τα άλλα είδη ξύλου. Επίσης, θα βρείτε ξύλο πεύκου, το οποίο καίγεται πιο εύκολα και η τιμή του είναι φθηνότερη. Υπάρχουν, όμως και αυτοί, που προτιμούν να καίνε ξύλο ελιάς, ωστόσο η τιμή του είναι η πιο ακριβή και γι’ αυτό το αποφεύγουν όσοι χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ξύλου για το χειμώνα.

Επένδυση τζακιού

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επένδυση του τζακιού, που πρέπει να ταιριάζει με τη διακόσμηση του σπιτιού. Η εταιρεία, που θα αναλάβει την ανακαίνιση θα σας προτείνει πολλές λύσεις και ιδέες, ώστε να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει με την αισθητική σας.

Πέτρα, μάρμαρο, γρανίτης, ξύλο, γυψοσανίδα, τούβλο, σκυρόδεμα, αλλά και μέταλλο μπορούν να μετατρέψουν το τζάκι σε «πρωταγωνιστή» του χώρου σας.

Είπαν για εμάς

 • Η ΑΝΑΔΟΜΗ υπήρξε μια πολύ επιτυχημένη επιλογή για το σπίτι που θέλαμε να ανακαινίσουμε. Ο επαγγελματισμός και η καλή επικοινωνία ήταν τα πράγματα που εκτιμήσαμε. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να είμαστε παρόντες στην ανακαίνιση λόγω απόστασης εμπιστευτήκαμε απόλυτα τους ανθρώπους της εταιρίας και δεν απογοητευτήκαμε. Οι παρατηρήσεις τους και οι προτροπές τους στο σχέδιο που είχαμε για το σπίτι ήταν απόλυτα σωστές και τις ελάχιστες που δεν ακούσαμε, τελικά το μετανιώσαμε. Συνιστώ ανεπιφύλακτα την εταιρία γιατί σε κάθε τομέα οι καλοί επαγγελματίες πρέπει να επιβραβεύονται.

  Dimitrios M.

 • Ολοι οι εργαζομενοι της εταιρείας ανταποκριθηκαν απολυτα στα καθηκοντα τους και μας εξασφαλισαν ενα αρτιο αποτελεσμα. Η Βασω με τη εγκαιρη και εγκυρη επικοινωνια και τιμολογηση ολων, ο Γιώργος με την ευρηματικοτητα και τις απειρες τεχνικες του γνωσεις, η Ελενη με την αμεση ανταποκριση της σε ολα μας τα αιτηματα, ο Δημητρης με τη συνεχη παρουσια του στο εργο, ο Αλεξης με τις επικουρικες λυσεις που προτεινε καθως και ολοι οι εργαζομενοι βοηθησαν στην απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου. Τους ευχαριστούμε ολους απο καρδιας. Εαν σκέφτεστε να αναθέσετε σε καποια τεχνικη εταιρεία την ανακαίνιση του χωρου σας μη διστασετε να τους επιλεξετε.

  Aris T.

 • Αναθέσαμε στην ΑΝΑΔΟΜΗ την ολική ανακαίνιση διαμερίσματός μας στην Α. ΤΟΥΜΠΑ. Το τελικό αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Υψηλός επαγγελματισμός, συνέπεια, ευγένεια, άμεση ανταπόκριση, διαρκής ενημέρωση, καινοτόμες λύσεις και ικανότητα αντίληψης των απαιτήσεων του πελάτη αποτελούν λίγα μόνο χαρακτηριστικά του τρόπου εργασίας του προσωπικού του γραφείου, χωρίς ίχνος υπερβολής. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το Γιώργο για την άκρως επιτυχή αναδιαμόρφωση του χώρου μας και τη Βάσω για τη διαρκή καθοδήγηση, προκειμένου να επιλέξουμε τις ιδανικότερες λύσεις σε σχέδια και υλικά.

  Eleni V.

 • Εξαιρετική συνεργασία , οργάνωση, επαγγελματισμός με εμπειρία στις ανακαινίσεις χώρων. Η ποιότητα φαίνεται από την πρώτη συνάντηση. Ο Γιώργος και η Βάσω, πάντοτε φιλικοί και συνεργάσιμοι, είναι έτοιμοι να προσφέρουν προτάσεις και λύσεις για κάθε θέμα. Προτείνουμε την "Αναδομη" για την ανακαίνιση του χώρου σας ανεπιφύλακτα!

  Erik M.

 • Επιλέξαμε την Αναδομή για την ανακαίνιση δύο χώρων μας και πραγματικά δικαιωθήκαμε για την επιλογή μας. Άψογοι επαγγελματίες, συνεπείς και με μεράκι! Ήταν δίπλα μας σε κάθε μας ανησυχία, απορία και αναποδιά που θα προέκυπτε σε όλα τα στάδια μέχρι να μας παραδοθούν τα κλειδιά. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις υπέροχο! Βάσω και Γιώργο σας ευχαριστούμε για όλα! Σίγουρα θα σας προτιμούμε σε κάθε μικρή ή μεγάλη αλλαγή που θα χρειαστούμε και στο μέλλον!

  Χρύσα Χ.

Ζητήστε προσφορά

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

 • Ανακαίνιση Κατοικίας
 • Ανακαίνιση Επαγγελματικού Χώρου
 • Κατασκευή Νέας Κατοικίας
 • Κατασκευή Νέου Επαγγελματικού Χώρου

Σε Θεσσαλονίκη & Χαλκιδική

Διεύθυνση

Γυμν. Μυστακίδου 20 - Νικ. Πλαστήρα
(Προέκταση Παπάφη)
Χαριλάου, Θεσσαλονίκη
TK. 54250

Στοιχεία επικοινωνίας


© ΑΝΑΔΟΜΗ. Design & Hosting by ADVISION.